Kies jouw land.

Wat is het verschil tussen parket en Parquetvinyl?

Van toepassing voor

  • Parket
  • Parquetvinyl

Welke vloer past het beste bij jou? Parket of Parquetvinyl?

Dat hangt grotendeels af van je esthetische voorkeur. Maar ook de installatie, het onderhoud en de prijs van de vloer zijn factoren om rekening mee te houden. Om je te helpen bij jouw keuze, hebben wij de belangrijkste eigenschappen van deze twee types vloeren op een rij gezet.

Voordat we de vergelijking kunnen starten, wil je natuurlijk eerst weten waar we over praten.

  • Parket is de verzamelnaam voor alle houten vloeren met een massieve houten toplaag van minstens 2,5 millimeter dik. Al onze houten vloeren zijn eiken parketvloeren. We maken het onderscheid tussen massief parket en meerlaags parket.

  • Parquetvinyl is een vloer die alle voordelen van parket, laminaat en vinyl combineert. Het ziet eruit als echt hout maar heeft het onderhoudsgemak en de waterbestendigheid van vinyl. Door de ultra sterke en rigide drager is dit een heel stabiele vloer dat in elke ruimte van de woning kan geïnstalleerd worden, ook in vochtige ruimtes. Door de diepe structuur decorlaag is deze vloer nauwelijks te onderscheiden van een parketvloer.

  • samenstelling-massief-parket-510x510
  • samenstelling-meerlaags-parket-510x510
  • samenstelling-parquetvinyl-510x510

Uitzicht van parket en Parquetvinyl

Natuurlijk kijk je bij de keuze van een vloer allereerst naar wat je zelf het mooist vindt. Veel mensen zweren bij een houten vloer. Parket is dan ook prachtig. Niets kan uiteindelijk opwegen tegen de pure uitstraling van natuurlijk hout. Echter, Parquetvinyl heeft een ware revolutie doorgemaakt.

Denk bij Parquetvinyl niet aan de stoffige ‘ziekenhuisvloer’ op een rol. We bieden hoogkwalitatieve planken met een voelbare houtstructuur en zeer realistische houtmotieven. Je onderscheidt het bijna niet van de echte!

Naast het uitzicht, zijn er nog een aantal punten die je kan afwegen als je de keuze tussen parket en Parquetvinyl wil maken. Waterbestendigheid, installatiegemak en onderhoud zijn doorgaans belangrijke kenmerken die de beslissing kunnen bepalen.

Andere verschillen tussen parket en Parquetvinyl


Waterbestendigheid

Parquetvinyl heeft een groot voordeel: het is waterbestendig. Je mag het dus plaatsen in vochtige ruimtes zoals je keuken, badkamer en kelder. Bovendien kan onze Parquetvinyl ook tegen langdurig direct zonlicht, ideaal dus voor in jouw veranda. Terwijl andere vloeren zouden uitzetten, blijft deze vloer perfect op zijn plaats. Parket is hout en dus niet waterbestendig. Dit betekent niet dat er direct problemen ontstaan zodra er vocht op deze vloeren terechtkomt. Een geolied parket beschikt over een vochtwerende beschermlaag. Door uw geoliede parketvloer regelmatig te onderhouden met de juiste natuurzeep, blijft deze gevoed en beschermd tegen vocht. Een geverniste vloer kan je niet voeden maar slechts reinigen. De vernislaag zorgt voor de bescherming.


Installatie

Als het gaat om het installatiegemak, is Parquetvinyl de onbetwiste winnaar. Deze vloer kan je eenvoudig zelf leggen. Het snijden van de planken kan eenvoudig met een breekmes dus je hebt geen last van stof. De collecties hebben een kliksysteem voor een goedkope en snelle plaatsing. Bij een parket raden wij meestal een vol verlijmde installatie aan, omdat dit de beste stabiliteit en beste akoestische waarden oplevert.


Onderhoud van de vloer

Het onderhoud van Parquetvinyl is kinderspel. Om stof, zand of vuil te verwijderen kan je gebruik maken van een stofzuiger of borstel. Voor een iets grondigere poetsbeurt kan je je volledig laten gaan met water doordat Parquetvinyl 100% waterresistent is. Gebruik hiervoor onze Easy Peasy . Het is duidelijk, met Parquetvinyl moet je je geen zorgen maken over het onderhoud van je vloer. Parket blijft met een beetje aandacht perfect mooi. Reinig de vloer regelmatig met een voedende natuurzeep (bij geoliede parketten) en voed indien nodig bij met olie.

Geïntegreerde ondervloer

Al onze Parquetvinyl collecties hebben een kwalitatieve ondervloer. Die dempt merkbaar het loopgeluid, neutraliseert oneffenheden in de ondervloer en vergemakkelijkt de installatie. Bovendien hoef je geen extra ondervloer aan te schaffen!

Prijs van de vloeren

Parket is met afstand de duurste vloer qua aankoop, installatie en onderhoud. Daar staat tegenover dat parket eindeloos mooi is te houden. Je kan het zelfs volledig opnieuw schuren als je toe bent aan een nieuwe look. Parquetvinyl is voordeliger in aankoop.

Vloerverwarming

Zowel Parquetvinyl als parket kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming. Opteer bij laatstgenoemde liever niet voor massieve planken maar voor een meerlaags parket.


Duurzaamheid

Parquetvinyl is bijzonder duurzaam en slijtvast. Er is een vloer voor elk soort gebruik, van residentieel tot zwaar industrieel gebruik. De duurzaamheid is vooral afhankelijk van de dikte van de slijtlaag en de stevigheid van de onderstructuur.

Ook parket slijt op den duur. Maar zoals gezegd kan je dit opschuren en opnieuw oliën of vernissen, waarna de vloer er weer als nieuw uitziet. Daarnaast is een houten vloer 100% recycleerbaar.

Beide opties zijn op duurzaamheidsvlak dus zeer goede keuzes.

Conclusie

Laat de keuze van je vloer vooral van jouw smaak afhangen. Ben je liefhebber van de warme uitstraling van echt hout, gun jezelf dan zeker een parketvloer. Voor het onderhoud hoef je het niet te laten, de parketvloer blijft als nieuw met onderhoud volgens advies.

Geef je de voorkeur aan een zeer onderhoudsvrije, makkelijke én betaalbare vloer, die er ook nog eens sprekend uitziet als een echte parketvloer Dan is Parquetvinyl een hele goede keuze. Het is onderhoudsvriendelijk, volledig waterbestendig, betaalbaar en eenvoudig te plaatsen.

Meer over Over parket

Heb je een vraag?

Onze experten staan klaar met gratis advies. Aarzel niet om Pieter en zijn collega's te contacteren via e-mail of telefoon.

Pieter_510x510