Kies jouw land.

Onderhoud
is goud

header-onderhoud-1200x400

Het onderhoud hoeft je zeker niet tegen te houden om te kiezen voor parket. Een houten vloer onderhouden is veel makkelijker dan dat je zou denken. Uiteraard zal je parketvloer na verloop van tijd een unieke patine krijgen, maar dat maakt het natuurproduct enkel maar mooier. Voor dagelijks onderhoud kan je je parket schoonvegen met een zachte borstel. Als je liever stofzuigt, klap dan steeds het borsteltje neer. Zo vermijd je krassen.

Verder stellen we 3 gouden regels voorop:

  • Gebruik nooit overvloedig water op je parket.

  • Dweil met lauw water en een klassieke dweil of mop.

  • Respecteer de juiste doseringen van je onderhoudsproducten.

Geolied of gevernist parket

Heb je een geolied parket? Gebruik dan nooit puur water om je vloer te reinigen, maar voeg een voedend onderhoudsproduct toe, zoals de Woca Natuurzeep. Elk jaar kan je een voedende conditioner gebruiken om die extra mooi te houden. Doe dat bij voorkeur net voor de winter. Hoe beter je vloer gevoed is, hoe beter hij bestand is tegen vlekken en droogte.

Heb je een gevernist parket? Houd de vloer schoon met een reiniger voor geverniste vloeren zoals de Bona Houten Vloer Reiniger. Jaarlijks kan je de vernislaag van je parket herstellen met een goede polish, zoals de Bona Houten Vloer Polish.

  • geolied-parket-900x800
  • gevernist-parket-900x800

De ideale luchtvochtigheid

Hout is een natuurlijk product. Hoewel de bomen in het bos natuurlijk gewoon tegen de regen kunnen, zijn de planken in je vloer iets kieskeuriger als het op de luchtvochtigheid aankomt. Doorheen de seizoenen zal je parket uitzetten en weer krimpen, maar met een luchtvochtigheid tussen de 40% en de 55% is je vloer het gelukkigst.

Hoe je die vochtigheidsgraad behoudt? Met een goede ventilatie kom je al een heel eind. Is je lucht te droog, dan kan een luchtbevochtiger soelaas bieden.

luchtvochtigheid-900x800

Oppassen met krassen

Je parketvloer zal na verloop van tijd een unieke patine krijgen die jouw verhaal vertelt. Kleine krasjes en vlekjes kunnen vaak vlot hersteld worden. Maar natuurlijk is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Met deze tips geniet je van een vloer die een leven lang mooi blijft:

  • Bevestig viltjes onder de poten van je tafel en stoelen

  • Wil je een meubel verplaatsen? Til het dan op. Slepen is nefast, zowel voor het parket als voor je meubel

  • Laat geen voorwerpen met een scherpe punt op je vloer vallen

  • Als je stofzuigt, zorg er dan voor dat je het borsteltje op het zuigstuk neerklapt

  • Behandel je vloer regelmatig met de aanbevolen onderhoudsproducten

Toch een krasje in je parket? Ga onze eerste hulp ten rade!

krassen-900x800

Ontdek onze onderhoudsproducten