Kies jouw land.

Speelt de luchtvochtigheid een rol?

Van toepassing voor

  • Parket

Relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid water er verhoudingsgewijs in de lucht aanwezig is. Om de luchtvochtigheid te meten heb je een hygrometer nodig, de meeste weerstations bevatten automatisch een hygrometer. Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmel, ongedierte… Maar dit kan ook invloed hebben op parketvloeren.

Een goeie luchtvochtigheid bevindt zich tussen de 40% & 55%. Pieken tot 65% kunnen, maar moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Het is dus zeker belangrijk om de parketvloer te installeren als deze zich tussen deze waarden bevindt, maar ook na de plaatsing is het belangrijk om dit percentage in het oog te houden. Een afwijkend percentage zou er kunnen voor zorgen dat de parket gaat krimpen of juist uitzetten.

Indien er een te lage luchtvochtigheid is, zal het hout vocht afstoten en krimpen. Hierdoor kunnen onherstelbare barsten ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout vocht absorberen waardoor de planken zullen schotelen, dit wil zeggen dat ze uitzet en de plank opbolt.

Om constant de luchtvochtigheid te meten in een ruimte, bestaan er luchtbevochtigers met ingebouwde hygrostaat. Dit toestel meet de vochtigheid van de lucht en zal de ruimte bevochtigen indien nodig door middel van een koudwater techniek.

De luchtvochtigheid kan sterk variëren tussen zomer en winter (variaties tussen 90% - 20%), het parket zal dan ook uitzetten en krimpen naargelang de periode van het jaar. De moeilijkste periode voor hout is de winter, bij vriestemperaturen is er kans dat er een extreem lage luchtvochtigheid is (tot 20%). Indien de ruimtes dan nog eens extra opgewarmd worden, geeft de parketvloer zijn laatste vocht af waardoor het parket reageert en kan loskomen uit zijn voegen.

Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat hout een natuurproduct is en dat de kans op vervorming, vorming van scheurtjes of open spleetjes in de voegen bestaat en moet geduld worden.

BELANGRIJKE TIPS

  • Meet regelmatig de luchtvochtigheid. Vaak is het nodig een elektrische luchtbevochtiger te plaatsen om een voldoende vochtigheidsgraad (40 tot 55%) te kunnen behouden. Hou bij de aankoop van een luchtbevochtiger rekening met het bereik (kubieke meter). Het is aan te raden de luchtbevochtiger in het midden van een ruimte te plaatsen, zo ver mogelijk verwijderd van de warmtebron (radiator, haard).

  • Ruimtes die in de winter niet bewoond worden, moeten verwarmd worden tot minimum 10°C.

Meer over Onderhoud

Heb je een vraag?

Onze experten staan klaar met gratis advies. Aarzel niet om Pieter en zijn collega's te contacteren via e-mail of telefoon.

Pieter_510x510